10 d’abr. 2011

Per la visibilitat de les dones. Activitats a l'aula

- METODOLOGIA

Treball en grups i posada en comú.


- OBJECTIUS

. Valorar la importància de la visibilitat femenina.
. Comprendre les dificultats que les dones tenen (i, sobretot, han tingut) per defensar la seva autonomia i independència personal.


- TEMPS

. Preparació prèvia: una hora per elaborar el treball de cada grup
. Treball a classe: una hora per a la posada en comú


- MATERIAL NECESSARI

. Documental sonor de Ràdio Nacional d'Espanya del programa Documents RNE "Maria Lejárraga, lluentor en l'ombra" emès el 20/02/2010 i el 01/01/2011

. Accés al documental a través d'internet.- PROCEDIMENT

. Escoltar prèviament a casa.

. Fer 6 grups de treball: El primer grup escoltarà els primers 9 minuts del documental, el segon grup del minut 9 al 18, i així fins al minut 54.

. Treball grupal: Escoltar i elaborar un resum amb les dades fonamentals de la vida de María, de les seves obres i dues reflexions sobre l'escoltat.

. Exposició al conjunt de la classe i elaboració d'un document conjunt amb les dades i reflexions sobre la vida de Maria Lejárraga.- ORIENTACIÓ DE L'ACTIVITAT

Maria Lejárraga va publicar amb el nom del seu marit la majoria de les seves obres. Els estudis recents de la correspondència entre els esposos i les entrevistes a contemporanis, així com el llibre de Maria "Gregorio y yo, medio siglo de colaboración" posen al descobert que Maria va ser l'autora de les obres.

En el documental es va posant de manifest aquesta realitat.


- INSTRUCCIONS PER A l'ALUMNAT

1. Reflexioneu sobre el documental de Maria Lejárraga. Expliqueu que heu descobert, comenteu-ho i si alguna vegada heu viscut alguna cosa semblat.

2. Investigueu sobre la vida i obres de Maria Lejárraga i comenteu què us sembla atribuir
a uns altres el vostre treball i per quines raons ho feu.

3. Elaboreu, per grups, les dades fonamentals de la vida de Maria, les seves obres i dues reflexions el que heu escoltat.

4. Elaboreu un document conjunt amb les dades i reflexions sobre la vida de Maria Lejárraga.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada