10 d’abr. 2011

Les missions pedagògiques i l'escola rural. Activitat a l'aula



- METODOLOGIA

Individual


- OBJECTIUS

Comprendre el paper de les Missions Pedagògiques en el desenvolupament de l'escola rural.


- TEMPS

Una setmana


- MATERIAL NECESSARI

Internet. Biblioteca.


- PROCEDIMENT

. Investigació en grup.

. Desenvolupament d'un pla de treball.

. Escenificació.


- ORIENTACIÓ DE L'ACTIVITAT

Per a l'assignació d'una missió a una determinada localitat, era necessari que aquesta realitzés una proposta acompanyada d'un informe que recollís dades sobre la geografia, economia, distribució de la població, situació cultural i escolar, ambient social, comunicacions, itinerari possible i qualsevol altra peculiaritat de la comarca que pogués ser útil per a l'organització de la futura missió. Encara que el principi no va ser molt prometedor, als pocs mesos les sol·licituds es van disparar i es va fer imprescindible una rigorosa selecció, prevalent als pobles més petits i aïllats.

Les Missions no tenien una durada fixa, aquesta oscil·lava entre un i quinze dies, depenent de les activitats programades en cada lloc i de l'itinerari pendent. L'equip de les Missions, encarregat de dur a terme les activitats, disposava de *proyectores, gramòfons, escenaris de senzill i ràpid muntatge, i lots de llibres i discos, per oferir: projeccions de pel·lícules educatives o d'esbarjo; representacions teatrals, musicals o corals; conferències seguides de col·loquis; xerrades sobre temes instructius, professionals, sanitaris i d'educació cívica… etc.


Una vegada acabada la visita, es lliurava al mestre o a la mestra una petita biblioteca per instal·lar a l'escola i, en ocasions, un gramòfon amb un petit lot de discos. Aquestes modestes biblioteques, malgrat situar-se normalment a les escoles, estaven dirigides al conjunt de la població per despertar la seva afició per la lectura i elevar el seu nivell cultural. Est era l'únic servei que romania, una vegada que la Missió marxava a un altre lloc.


Entre les activitats que realitzaven es trobaven:

. Cinema i projeccions fixes.
. Cor i teatre del poble.
. Museu circulant.
. Putxinel.lis.
. Cursos per a mestres.


- INSTRUCCIONS PER A L'ALUMNAT

1.- Investiga sobre les activitats de les Missions Pedagògiques.

2.- Tria una de les activitats que realitzaven (representació, concert, etc).

3.- Prepara l'activitat simulant que aneu a realitzar-la en un poble.

4.- Representa l'activitat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada