10 d’abr. 2011

Maria de Maeztu


María de Maeztu Whitney va néixer a Vitòria, el 18 de juliol de 1882. Filla de de Manuel de Maeztu Rodríguez, cubà d'origen navarrès, i de Juana Whitney, filla d'un diplomàtic anglès.

La inesperada mort el seu pare va deixar a la seva família en la ruïna i la família es va traslladar a Bilbao. María de Maeztu va estudiar Magisteri i més tard Dret. En 1902 va començar a exercir la seva professió de mestra en una escola.

María va reformar l'ensenyament, va implantar les classes a l'aire lliure, va fundar les primeres cantines i colònies escolars. Molt aviat destaca per la seva eloqüència, els seus clars conceptes i les seves idees revolucionàries sobre l'ensenyament.

Defensora de la igualtat de dones i homes, de l'emancipació social i econòmica de les dones i del divorci i rebutjava la injustícia que suposa el perdonar totes les faltes dels homes i culpabilizar a la dona a qui s'enganya.

Va dirigir la Residència Internacional de Senyoretes, regida per les mateixes normes de la Residència d'Estudiants. D'ella va formar part Victoria Kent, qui s'expressava així:

“És un deure el posar en relleu el valor inestimable que ha tingut la decisió de María de Maeztu en acceptar la tasca que li va encomanar la Junta per a Ampliació d'Estudis de dirigir, en aquells començaments d'aquest segle, una institució de caràcter laic que havia de transformar la vida de les noies estudiants, acostumant-les al gaudi conscient d'una llibertat fructífera. María de Maeztu va dirigir la Residència mentre va haver-hi llibertat a Espanya; arribada la revolta franquista, va emigrar a l'Argentina. Allí va morir anys després”.


Per saber-ne més:

- María de Maeztu Whitney. El laboratorio de España. La Junta para Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas (1907-1939)

- María de Maeztu. Maestra en Bilbao Bloc Somorrostro.

- Mujeres para un siglo - María de Maetzu: la educación. VIDEO. RTVE






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada